Ekonomi

AB, Rusya’yı şirketlerin iştiraklerine el koyduğu için eleştiriyor

Avrupa Birliği, Rusya’nın bir İtalyan ve bir Alman şirketine ait iştiraklerin kontrolünü içeren son eylemlerini onaylamadığını ifade etti. Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğindeki Rus hükümeti, İtalyan su ısıtma üreticisi Ariston ve Alman beyaz eşya üreticisi BSH Hausgeraete’nin Rusya’daki birimlerini JSC Gazprom Household Systems’in yönetimi altına verdi. Bu karar Cuma günü yayınlanan bir kararname ile resmileştirildi.

Bir AB sözcüsü, meşru ticari faaliyetlere karşı alınan bu tedbirlerin Rusya’nın uluslararası hukuka ve yerleşik normlara saygı göstermediğinin açık bir göstergesi olduğunu ifade etti. AB diplomatik servisi, Rusya’nın ekonomik alandaki tutumunun öngörülemez olduğunu ve hem keyfi hem de yabancı yatırımlara karşı dostane olmayan bir ortamı teşvik ettiğini vurguladı.

Sözcü ayrıca Rusya’yı bu eylemleri iptal etmeye ve kararnameden etkilenen Avrupalı şirketlerle karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulmaya çağırdı. AB’nin duruşu, mevcut durumun Ukrayna ile de çatışan Rusya ile başa çıkmanın zorluklarını daha da kanıtladığı yönündedir.

Ariston kararnameye tepki göstererek Cumartesi günü yaptığı açıklamada şirketin Rus hükümetinin kararından şaşkınlık duyduğunu belirtti. Ariston şu anda Rusya’nın bu beklenmedik hamlesinden kaynaklanabilecek potansiyel yönetimsel ve yönetsel sonuçları değerlendiriyor. AB, Rusya’nın bu tedbirleri geri alması ve ilgili Avrupalı kuruluşlarla durumu çözmek için diyaloga girmesi talebini yüksek sesle dile getirdi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu